• Bài 5: Commas that separate (Dấu phẩy dùng để tách riêng thành phần câu)

  • Tóm tắt bài học hôm nay:
    Dấu phẩy được dùng trong rất nhiều tình huống và bài học hôm nay sẽ giới thiệu cho các bạn những trường hợp bạn nên dùng dấu phẩy để tách riêng các thành phần câu. Cụ thể các bạn sẽ được học cách sử dụng dấu phẩy để tách riêng mệnh đề phụ thuộc, tách các phần ra khỏi một chuỗi, ngày hay địa chỉ và tách biệt hai hay nhiều tính từ đứng trước một danh từ, các yếu tố trái ngược nhau hay những từ làm ngắt mạch của câu. Phần cuối của bài sẽ giải thích cho các bạn cách dùng dấu phẩy để mở đầu và kết thúc một bức thư thân mật.

  • Saturday, 11 August 2018, 09:26:07 PM
  • Trước tiên chúng ta hãy xem bạn đã biết được những gì về dấu phẩy. Các bạn hãy thêm dấu phẩy vào những chỗ cần thiết ở cột Problem, sau đó hãy kiểm tra lai đáp án ở cột Solution.

    Xem thêm:

    - Trung tâm gia sư Hà Nội nhận: Gia sư lớp 2, gia sư lớp 3, gia sư lớp 9, gia sư lớp 11, Gia sư lớp 4, gia sư lớp 5, gia sư lớp 6, gia sư lớp 10

    Problem (Có vấn đề) Solution (Đã giải quyết)

    Dear Aunt Jan
    I hate to give you my whole life story so I'll start halfway through. When I began my first full-time job I was twenty-one years old a freshly scrubbed college graduate.

    I worked as an English teacher at Sioux Valley Schools 721 Straight Row Drive Linn Grove Iowa. My first day of teacher workshops was August 28 1976 and I came armed with a nice clean notebook a pen a pencil and a new three-ring binder.

    I expected a day of meetings but I got nothing of the sort. The only time the entire staff got together was at noon when the principal announced that the parents group had set up a lunch for us in the cafeteria. What a feast: fresh sweet corn vine-ripened tomatoes new potatoes and grilled hamburgers.

    The president of the school board cooked the burgers nothing less than prime Iowa beef to perfection. It was a first day as you might imagine that I will never forget. I'm looking forward to your next letter.
     

    Sincerely
     

    Dear Aunt Jan,
    I hate to give you my whole life story, so I'll start halfway through. When I began my first full-time job, I was twenty-one years old, a freshly scrubbed college graduate.

    I worked as an English teacher at Sioux Valley Schools, 721 Straight Row Drive, Linn Grove, Iowa. My first day of teacher workshops was August 28, 1976, and I came armed with a nice, clean notebook, a pen, a pencil and a new three-ring binder.

    I expected a day of meetings, but I got nothing of the sort. The only time the entire staff got together was at noon when the principal announced that the parents' group had set up a lunch for us in the cafeteria. What a feast: fresh sweet corn, vine-ripened tomatoes, new potatoes and grilled hamburgers.

    The president of the school board cooked the burgers, nothing less than prime Iowa beef, to perfection. It was a first day, as you might imagine, that I will never forget. I'm looking forward to your next letter.


    Sincerely,

    Dấu phẩy với mệnh đề độc lập có liên từ

    Các bạn hãy nhớ lại bài 3, mệnh đề độc lập là một nhóm các từ có thể đứng một mình như một câu hoàn chỉnh.

    Liên từ là các từ nối như and, but, or, for, nor, so, hoặc yet. Đôi khi người viết cũng có thể kết hợp hai hay nhiều mệnh đề độc lập để hình thành câu ghép.

    Nếu trong câu có liên từ thì dấu phẩy sẽ được để sau vế thứ nhất. Dấu phẩy và liên từ sẽ được bôi đậm ở những ví dụ dưới đây để các bạn dễ quan sát.

    Ví dụ  
      I went to bed early last night, so I felt rested this morning.
      The city's economic situation has improved, but there are still neighborhoods where many people depend on the generosity of others in order to live.
      Susan worked through lunch, and now she is able to leave the office early.

    Nếu mệnh đề độc lập không có liên từ đi kèm, thay vì dùng dấu phẩy chúng ta sẽ dùng dấu chấm phẩy.
    Ví dụ  
      I went to bed early last night; I felt rested this morning.
      The city's economic situation has improved; however, there are still neighborhoods where many people depend on the generosity of others in order to live.
      Susan worked through lunch; now she is able to leave the office early.

    Bài tập thực hành: Hãy đặt dấu phẩy và dấu chấm phẩy vào những chỗ thích hợp ở những câu dưới đây. Đáp án sẽ được đưa ra ở cuối bài.

    1. You can safely view an eclipse through the viewing glass of a welding helmet or you can look through a piece of overexposed film.
    2. The prisoner showed no remorse as the guilty verdict was announced nor did the tears of the victim's family arouse any emotion.
    3. The young calf put its head over the fence and it licked my hand and sucked on my fingers.
    4. Icebergs in the Antarctic are flat and smooth but those in the Arctic are rough.
    5. I understand your position on this issue I still believe you are dead wrong.
    6. I like Sam he likes me for we are best of friends.
    7. The inventory is valued at one million dollars but it's not enough to cover our debt.
    8. If you know of anyone with data processing experience encourage him or her to apply for this new position.

    Dấu phẩy để tách thành phần ra khỏi một chuỗi

    Dấu phẩy được dùng để tách các phần ra khỏi một chuỗi các từ, cụm từ hoặc mệnh đề tương tự nhau để giúp người đọc dễ hiểu hơn.

    Phần cuối cùng của chuỗi luôn có liên từ đứng trước. Nói một cách khắt khe thì không cần thiết phải có dấu phẩy đứng trước liên từ, tuy nhiên rất nhiều người thích sử dụng dấu phẩy trước liên từ cuối cùng trong chuỗi để tránh sự nhầm lẫn.

    Ví dụ  
      Al, Jane, Herbert, and Willis all applied for the promotion.
      The old Tempo's engine squealed loudly, shook violently, and ground to a halt.
      The instructions clearly showed how to assemble the equipment, how to load the software, and how to boot the system.

    Nếu mỗi phần của chuỗi đều có liên từ đi kèm thì không cần thiết phải dùng dấu phẩy.

    Ví dụ  
      Billie and Charles and Cameron performed at the company Christmas party.

    Dấu phẩy để tách riêng các phần trong ngày hay địa chỉ

    Khi được đưa ra ngày, tháng, năm đầy đủ dấu phẩy sẽ được đặt ở cả hai bên của năm. Khi chỉ có tháng và năm thì không cần phải có dấu phẩy.

    Dấu phẩy còn được dùng để tách riêng các phần của địa chỉ như tên đường, thành phố, bang và quốc gia. Khi đó dấu phẩy sẽ được dùng sau tên bang hoặc quốc gia nếu câu vẫn tiếp tục sau dòng địa chỉ.

    Ví dụ  
      We moved from Fayetteville, North Carolina, on May 16, 1993.
      Since November 1994, Terry has lived at 654 36th Street, Lincoln, Nebraska.
      Dwana attended Drake University, Des Moines, Iowa, both fall 1994 and spring 1995.

    Bài tập thực hành: Thêm dấu phẩy và dấu chấm câu vào những chỗ cần thiết ở những câu dưới đây. Bạn có thể sử dụng những gì bạn đã được học ở bài này và cả bài 4. Đáp án sẽ được đưa ra ở cuối bài.

    9. After he ran into the mayor's car with his truck Adam used his cellular phone to call the police his doctor his lawyer and his insurance agent.
    10. The homegrown philosopher who lives next door at 251 Acorn Street Libertyville Kansas claims to know exactly who invented the wheel sliced bread and kissing.
    11. Estelle was born on January 31 1953 and Arun was born on June 30 1960.
    12. Looking for a solution to the printing problem Karissa asked an older employee questioned the supervisor and finally consulted the printer manual.
    13. Baruch brought a jello salad to the potluck Shannon brought peanuts M & M's mints and pretzels.

    Dấu phẩy dùng để tách biệt các tính từ

    Dấu phẩy được dùng để tách biệt hai hay nhiều tính từ có vai trò ngang hàng nhau.

    Ví dụ  
      Alex avoided the friendly, talkative, pleasant boy sitting next to him at school.
      The carpenter repaired the floor with dark, aged, oak flooring.
      The reporter spoke with several intense, talented high school athletes.

    Các bạn hãy chú ý đến câu cuối của ví dụ trên. Bạn sẽ dễ dàng nhận thấy những từ several, high,và school đều bổ nghĩa cho athletes.

    Tuy nhiên không phải tất cả những tính từ bổ nghĩa cho cùng một từ đều có vai trò ngang nhau. Chỉ có những tính từ quan trọng như nhau thì mới được tách biệt bởi dấu phẩy.

    Nếu các bạn áp dụng một hoặc cả hai bài kiểm tra dưới đây bạn sẽ dễ dàng nhận biết khi nào thì cần dùng đến dấu phẩy.

    • Bạn hãy thay đổi vị trí của những tính từ, nếu sau đó câu đọc lên vẫn thuận thì bạn hãy dùng dấu phẩy để tách biệt các tính từ đó.

    Nếu đọc câu lên thấy ngượng nghịu, không thuận thì bạn không nên dùng dấu phẩy.

    Hai câu ví dụ đầu nếu ta thay đổi vị trí của các tính từ câu vẫn có nghĩa nhưng câu cuối nếu ta đổi chỗ bất kỳ tính từ nào trừ 2 tính từ intense và talented câu sẽ không có nghĩa.

    Vì thế chỉ có 2 tính từ đó mới được tách biệt bởi dấu phẩy.

    Ví dụ  
      Alex avoided the talkative, friendly, pleasant boy sitting next to him at school. (Câu đúng)
      The carpenter repaired the floor with aged, dark, oak flooring. (Câu đúng)
      The reporter spoke with intense, several, high, talented, school athletes. (Câu sai)

    • Bài kiểm tra thứ hai và rất hiệu quả là các bạn hãy thêm từ and vào giữa các tính từ. Nếu câu đọc lên vẫn ổn thì bạn hãy thêm dấu phẩy vào giữa các tính từ.

    Nếu câu đọc không xuôi thì bạn không nên dùng dấu phẩy. Chúng ta làm thử với những câu ví dụ thì thấy hai câu đầu tiên đọc vẫn thuận nhưng ở câu cuối cùng chỉ khi thêm and vào giữa 2 từ intense và talented câu mới có nghĩa.


    Bây giờ bạn hãy làm thử hai bài kiểm tra nhỏ trên với những câu sau và xem dấu phẩy sẽ đặt ở đâu.

    We bought an antique wrought iron daybed.
    The envelope contained three crisp clean brand new hundred dollar bills.

    Bạn nên đặt dấu phẩy như sau:
    We bought an antique, wrought iron daybed.
    The envelope contained three crisp, clean, brand new hundred dollar bills.

    Sử dụng dấu phẩy để tách các thành phần của câu


    • Dấu phẩy được dùng để tách những phần trái ngược ở trong câu. Lúc này dấu phẩy có chức năng báo trước cho người đọc phần tiếp theo sẽ là ý kiến ngược lại, giúp họ dễ dàng nắm bắt.

    Ví dụ  
      We searched the entire house, but found nothing.
      We need strong intellects, not strong bodies, to resolve this problem.
      The racers ran slowly at first, quickly at the end.
      We expected to meet the President, not a White House aide.

    • Dấu phẩy được sử dụng để tách riêng những từ làm ngắt mạch của câu.

    Ví dụ  
      The deadline, it seemed clear, simply could not be met.
      We came to rely, however, on the kindness and generosity of the neighbors.
      The alternative route, we discovered, was faster than the original route.

    • Khi tên của người được nói tới có ở trong câu thì nên được đi kèm dấu phẩy.

    Ví dụ  
      Dave, we wanted you to look at this layout before we sent it to printing.
      We wanted you to look at this layout, Dave, before we sent it to printing.
      We wanted you to look at this layout before we sent it to printing, Dave.

    • Những câu cảm thán nhẹ nhàng cũng nên đi kèm với dấu phẩy.

    Ví dụ  
      Well, that was certainly a pleasant surprise.
      Yes, I'll call you as soon as we get the information.
      Heavens, that was a long-winded speaker.

    • Sử dụng dấu phẩy sau lời chào và kết thúc của một lá thư thân mật.

    Ví dụ  
      Dear Uncle Jon,
      Sincerely yours,
      Yours truly,

    Bài tập thực hành: Chọn đáp án đúng

    14. a. No, I haven't received a reply just yet, but I expect one any day.
      b. No I haven't received a reply just yet, but I expect one any day.
      c. No, I haven't received a reply just yet but I expect one any day.
    15. a. My steak was burned to a crisp, the burger, on the other hand, was dripping with blood.
      b. My steak was burned to a crisp; the burger, on the other hand, was dripping with blood.
      c. My steak was burned to a crisp, the burger, on the other hand was dripping with blood.
    16. a. Well, Sancha, I wonder if Mindy made it to her interview on time.
      b. Well, Sancha I wonder if Mindy made it to her interview on time.
      c. Well Sancha, I wonder if Mindy made it to her interview on time.
    17. a. When we go on vacation, we need to remember our clothing fishing equipment and cameras.
      b. When we go on vacation we need to remember our clothing, fishing equipment, and cameras.
      c. When we go on vacation, we need to remember our clothing, fishing equipment, and cameras.
    18. a. The correct address I believe is 215 North 34th, Streator, Illinois.
      b. The correct address, I believe, is 215 North 34th, Streator, Illinois.
      c. The correct address, I believe, is 215, North 34th, Streator, Illinois.
    19. a. Our newest employee, a transfer from the home office, is the strong silent absent type, I think.
      b. Our newest employee, a transfer from the home office is the strong, silent, absent type, I think.
      c. Our newest employee, a transfer from the home office, is the strong, silent, absent type, I think.
    20. a. I'm afraid, Mr. Dobbs, that you lack the qualifications for this job; but we have another that might interest you.
      b. I'm afraid Mr. Dobbs, that you lack the qualifications for this job, but we have another that might interest you.
      c. I'm afraid, Mr. Dobbs, that you lack the qualifications for this job, but we have another that might interest you.
    21. a. Usually, at the company picnic we play badminton, frisbee golf, volleyball, and horseshoes.
      b. Usually, at the company picnic, we play badminton frisbee golf, volleyball and horseshoes.
      c. Usually, at the company picnic we play badminton, frisbee, golf, volleyball, and horseshoes.
    22. a. We will advertise our biggest sale of the decade on June 21, 1997, the 25th anniversary of our Grand Opening sale.
      b. We will advertise our biggest sale of the decade on June 21 1997, the 25th anniversary of our Grand Opening sale.
      c. We will advertise our biggest sale of the decade on June 21, 1997 the 25th anniversary of our Grand Opening sale.
    23. a. Exhausted by the heat, rather than the exertion, Ming collapsed under a tall shady oak tree.
      b. Exhausted by the heat rather than the exertion, Ming collapsed under a tall, shady oak tree.
      c. Exhausted by the heat, rather than the exertion, Ming collapsed under a tall, shady oak tree.

    Bài tập nâng cao

    Khi bạn đọc báo hay sách bằng tiếng Anh, bạn hãy nhớ ghi chú phần dấu phẩy mà bạn thấy. Sau đó hãy cố nhìn lại những gì đã học và xem tại sau lại đặt dấu phẩy ở đó. Ngoài ra lỗi dấu phẩy là lỗi dấu câu thường gặp nhất nên bạn hãy tìm xem những chỗ nào tác giả đã quên không đánh dấu phẩy.

    Đáp án

    1. You can safely view an eclipse through the viewing glass of a welding helmet, or you can look through a piece of overexposed film.
    2. The prisoner showed no remorse as the guilty verdict was announced, nor did the tears of the victim's family arouse any emotion.
    3. The young calf put its head over the fence, and it licked my hand and sucked on my fingers.
    4. Icebergs in the Antarctic are flat and smooth, but those in the Arctic are rough.
    5. I understand your position on this issue; I still believe you are dead wrong.
    6. I like Sam; he likes me, for we are best of friends.
    7. The inventory is valued at one million dollars, but it's not enough to cover our debt.
    8. If you know of anyone with data processing experience, encourage him or her to apply for this new position.
    9. After he ran into the mayor's car with his truck, Adam used his cellular phone to call the police, his doctor, his lawyer, and his insurance agent.
    10. The homegrown philosopher who lives next door at 251 Acorn Street, Libertyville, Kansas, claims to know exactly who invented the wheel, sliced bread, and kissing.
    11. Estelle was born on January 31, 1953, and Arun was born on June 30, 1960.
    12. Looking for a solution to the printing problem, Karissa asked an older employee, questioned the supervisor, and finally consulted the printer manual.
    13. Baruch brought a jello salad to the potluck. Shannon brought peanuts, M & M's, mints, and pretzels.
    14. a
    15. b
    16. a
    17. c
    18. b
    19. c
    20. c
    21. c
    22. a
    23. c
     

    Bài học tiết trước: Bài 4: Commas and Sentence Parts (Dấu phẩy và thành phần câu)

    Với tốc độ hội nhập và phát triển kinh tế toàn cầu hóa như hiện nay, vai trò của tiếng Anh là vô cùng quan trọng nó đã trở thành ngôn ngữ chung. Trong bất kì một giao dịch nào, ở một quốc gia nào, dưới hình thức nào...tiếng Anh vẫn đóng vai trò chủ chốt, là phương tiện trao đổi thông tin và là một phần của sự thành công. Vậy nên nếu bạn biết thứ ngôn ngữ thứ 2 đó sẽ có rất nhiều cơ hội đến với bạn trong công việc cũng như cuộc sống. Hơn nữa còn khẳng định đẳng cấp của bạn khi giao tiếp với người nước ngoài. Vậy còn chờ gì nữa hãy học tiếng Anh ngay thôi. thật tuyệt vời khi chúng tôi được chia sẻ hàng trăm bài học phân tích – rèn luyện 4 kỹ năng: Kĩ năng nghe tiếng AnhKĩ năng nói tiếng AnhKĩ năng đọc tiếng AnhKĩ năng viết tiếng Anh và củng cố thêm kĩ năng Phát âm trong tiếng Anh với các mẫu câu từ cở bản tới nâng cao được đội ngũ chuyên gia, cộng tác viên hướng dẫn chia sẻ, đặc biệt làm miễn phí 100%. Chỉ sau 3 - 6 tháng các bạn theo dõi, trình độ các bạn sẽ được cải thiện một cách dõ dệt xem thêm >> :  Học tiếng anh online (Miễn phí 100% với hàng trăm bài viết, clip)

     

     

     

    - Cong ty Dịch Vụ Kế  Toán Việt chúng tôi là đơn vị cung cấp các dịch vụ kế toán chuyên  nghiệp, uy tín bao gồm kế toán thuế, kế toán tổng hợp nhanh nhất đáp ứng yêu cầu của doanh nghiệp.

Copyright © 2015 Designed & Developed by CTS Group®